Vanília: A fűszerek királynője

A vanília az egyik legnépszerűbb ízesítőanyag a világon. Édes, krémes aromája számos süteményt, desszertet, italt és egyéb ételt gazdagít.

A vanília története

A vanília eredetileg Közép-Amerikában őshonos növény. A maja és az azték indiánok már évezredek óta használták ízesítőként és gyógyszerként. A spanyol hódítók által Európába került vanília gyorsan elterjedt a világ minden táján.

A vaníliafajták

A vanília több mint 100 fajtája ismert. A legkedveltebb fajták közé tartozik a Bourbon vanília, a Madagaszkári vanília és a Tahiti vanília.

A vanília felhasználási módjai

A vanília felhasználásának számos módja van. A legegyszerűbb módja az, hogy a vaníliarúd belsejéből kivágjuk a magokat, és ezeket a süteménybe, desszertbe vagy fagylaltba keverjük. A vaníliarúd magjai kiszárítva is felhasználhatók, így akár később is felhasználhatjuk őket.

A vaníliarúdból vanília eszenciát is készíthetünk. Ehhez a vaníliarúd belsejéből kivágott magokat egy üveg edénybe tesszük, és leöntjük őket alkohollal, például vodkával vagy rumot. Az üveget lezárjuk, és sötét helyen, szobahőmérsékleten tároljuk. Az eszenciát körülbelül 6 hét után szűrjük le, és felhasználhatjuk sütemények, desszertek, fagylaltok és italok ízesítésére.

A vanília felhasználható még a következő módokon is:

  • Kávé, tea és egyéb italok ízesítésére
  • Saláták, saláták, húsételek és zöldségek ízesítésére
  • Édességek, például cukorka, csokoládé és bonbon ízesítésére
  • Fájdalom csillapításra

A portfólió megtalálható a https://shop.manilia.hu oldalon.

Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre!