Pastă de vanilie organică de casă? DA!

Avagy varázsold ínycsiklandóvá desszertjeidet, és dolgozz hatékonyan

A vanília az egyik legkedveltebb fűszer a világon, nem véletlenül. Aromás, édes illata és íze varázslatos desszerteket, süteményeket, főételeket és italokat képes varázsolni. Azonban a boltokban kapható vaníliakivonatok gyakran tele vannak mesterséges adalékanyagokkal és aromákkal. Szerencsére házilag is elkészíthetjük a saját, organikus vaníliapasztánkat, mely nemcsak finom, de egészséges is.

Hozzávalók:

  • 50 g vanília kaviár (https://shop.manilia.hu)
  • 250-300 g invert cukor

Válasszunk minőségi vaníliarudat. A vanília minősége nagyban befolyásolja a paszta ízét. A kiválasztásban szívesen segítünk

  1. Keverjük össze a hozzávalókat. Egy üvegben, vagy tiszta edényben keverjük össze a vanília kaviárt, az invert cukrot. Ügyeljünk arra, hogy a vanília kaviár egyenletesen eloszoljon a folyadékban.
  2. Hagyjuk érni. Helyezzük az üveget hűvös, sötét helyre, és hagyjuk érni a pasztát legalább 4-5 napig. Ez idő alatt a vanília íze kioldódik a folyadékba, és a paszta aromásabbá válik.
  3. Használjuk ízlés szerint. A vaníliapasztát használhatjuk süteményekhez, desszertekhez, italokhoz, sőt akár joghurthoz is. Adjunk hozzá egy keveset a tésztához, krémhez, vagy öntsünk egy keveset az italunkba, hogy varázslatos vaníliaízt kölcsönözzünk neki.

Az invert cukor elkészítése a következő:

  • 240 g kristálycukor
  • 500 g tiszta víz
  • 0,5 g Aszkorbinsav (citromsav)
  • dió nagyságú glükóz szirup

Elkészítés:

A hozzávalókat egy nagyon alaposan megtisztított lábosba tesszük, és folyamatos keverés mellett felforraljuk. A lábos oldalára esetlegesen feltapadó szirupot nedves ecsettel „lemossuk”. Ha felforrt, már nem keverjük tovább. Kis lángon csendesen addig hevítjük, míg hőmérséklete el nem éri a 114 °C-ot. Ez körülbelül 15-20 perc. A vanília kaviárt a visszahűlési folyamat során keverjük bele 65-75 °C körül, hagyjuk kihűlni az üvegben, hűtőszekrényben tároljuk.

Felhasználás előtt mindenképpen fel kell keverni!

Vă mulțumim că v-ați abonat la newsletter-ul nostru!